Eckhart Wintzen: Final Notes

wintzen.jpgDoor Pierre Pieterse – Zijn boek ‘Eckhart’s Notes’ mag zich dan wel verheugd hebben in een tamelijk kritische recensie op deze website van mijn hand, maar dat zegt natuurlijk niets over de waardering van de persoon. Integendeel zelfs. Misschien is het daarom zo zuur om in de media de spontane en ook wat opgeklopte persoonsverheerlijking te moeten lezen.


Wintzen is opeens niet meer de rasondernemer die met zijn uit de verkoop van BSO verkregen kapitaal de daad bij het woord voegt door de bijna altijd holle frase ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’ daadwerkelijk invulling te geven. Nee, hij is opeens een heuse managementgoeroe (Managersonline spreekt zelfs al van een managementlegende), en dat niet vanwege zijn in ‘business land’ opmerkelijke gebrek aan passende kleding maar door zijn met succes ontwikkelde en uitgewerkte celfilosofie.


Koddig genoeg blijkt die celfilosofie van Wintzen voor het NRC (de papieren versie van vandaag) genoeg aanleiding om hem ook maar meteen te bestempelen als ‘managementfilosoof’! Hoewel Ben Kuiken – auteur van het boek ‘Wie is hier de baas? En nog 7 filosofische vragen voor managers’ – er op zijn weblog een creatieve draai aan geeft, is de celfilosofie niet meer en ook niet minder dan een managementconcept. En concepten zijn nou net die afgebakende wijsheden en vaak vastgeroeste zekerheden waar filosofen hun terechte vraagtekens bij zetten. Net zoals Wintzen zelf trouwens. Zijn ‘Notes’ zijn daar het nog altijd tastbare bewijs van.

1 reactie

Opgeslagen onder Uitgelucht

Een Reactie op “Eckhart Wintzen: Final Notes

  1. Ben

    Filosofie wordt inderdaad vaak te pas en te onpas gebruikt en zoiets als een bedrijfsfilosofie heeft natuurlijk helemaal niets te maken met de liefde voor wijsheid van de oude Grieken. Maar de celfilosofie is wat mij betreft wel een grensgeval – zie ook het item ‘Wat is filosofie?’ (http://filosofievoormanagers.nl/2007/10/03/wat-is-filosofie/), maar ik ben dan ook niet al te recht in de leer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s