De DSB voorbij

door Norbert Mergen – Banken houden zich niet aan de nieuwe code, zo laten verschillende deskundigen de couranten optekenen. Banken gedragen zich gewoon weer net zo als in de tijd voor de crisis. En dan krijg je de volgende, ronduit schandalige mailing. Hollands Glorie? Nou nee! Eerder platte volksverlakkerij van de BankGiro Loterij en ING Bank.

Dirk Scheringa en zijn DSB is van alles verweten. Dat ze arme zielige – ja, wel hebzuchtige – mensen een loer draaiden, koppelverkoop deden, opzadelden met hoge schulden et cetera. DSB failliet. Opgeheven. Weg. Zo. Van die querulant in de bancaire wereld zijn we af.

Maar neem dan nu de ING die haar naam en faam aan deze actie van de BankGiro Loterij leent.

“U leest het goed. Het storten gaat beginnen. En u bent een van de gelukkigen die geld gestort krijgt als u uw BankGiro card activeert. Één ding is zeker, deze card is gegarandeerd geld waard. Er staat € 5,-, € 10,-, € 50,-, € 100,-, € 250,- of € 1.000,- op.” Hieruit, en uit het verdere verloop van de brief, maak ik op dat we minimaal vijf euro krijgen. Zomaar. Alleen de kaart activeren. Meer niet.

Licht grijze kleine lettertjes
Ah! De kleine lettertjes op de achterzijde van de brief. En dan ook niet in zwart, maar licht grijs gedrukt. Dat leest lekker vermoeiend: “Activeren deelname. Vul het cardnummer, dat u vindt op uw card, samen met de ontbrekende gegevens in op http://www.bankgiroloterij.nl/storting. U gaat dan meespelen met de BankGiro Loterij en krijgt gegarandeerd een geldbedrag overgemaakt. Vanaf dan maakt u ook iedere maand kans op vele mooie (geld)prijzen! Als u al deelnemer bent gaat u meespelen met (een) extra lot(en).” Wie het lef heeft deze url in zijn browser in te voeren, ziet dat eerst allerelei persoonlijke gegevens moeten worden ingevuld. Een en ander af te sluiten met een grote rode balk waarop moet worden geklikt – ‘Ja ik speel mee. Toon mij mijn 1e storting’ – met de gevolgen van dien. Vaker dan maandelijks wordt uw bankrekening met € 8,75 of een veelvoud ervan geplunderd. Veertien trekkingen per jaar, dat is € 122,50. Door de BankGiro Loterij met hulp van de ING.

Wat is erger? Dit of de praktijken van DSB?
De handelwijze van de BankGiro Loterij is een louche manier om deelnemers te ronselen, mensen die niet goed (kunnen) lezen of complexe teksten niet vatten. DSB-klanten dus. En de ING verleent haar medewerking. Als huisbankier. Rest de vraag: Waarom krijgen wij eigenlijk deze mailing? Hoe komen ze aan ons adres? Ja, we hebben ooit, hééél lang geleden, een bankrekening bij de Postbank gehad. Maar mogen die gegevens nog steeds worden gebruikt? En aan de BankGiroLoterij hebben we nooit meegedaan. Ik meen dat adressenhandel, zonder toestemming, niet is toegestaan en dat banken alleen gegevens mogen vastleggen die zij voor goed klantbeheer nodig hebben. Of heb ik iets gemist?

3 reacties

Opgeslagen onder HollandseLucht, Politiek, Uitgelucht

3 Reacties op “De DSB voorbij

  1. De ING is sowieso lekker bezig in termen van ‘crossovers’. Recent voorbeeld uit eigen stal: open een junior rekening en je krijgt een prepaid simkaart van Telfort inclusief beltegoed van 50 euro. En zo geschiedde. Alleen bleek het start tegoed 2,50 en daarna viel het stil, geen idee hoe je die andere 47,50 activeert…

  2. Paul

    In Augustus 2010 heb ik 4x mee gedaan aan deze actie. Tot op heden heb ik het gegarandeerde geld nog niet ontvangen! Wel werd er zo snel mogelijk geld afgeschreven voor deelname aan de loterij. Deelname heb ik snel stop gezet.

    Diverse telefoontjes heb ik met de BGL gevoerd, keer op keer werd gezegd dat het geld gestort zou worden of al gestort was. Ik heb een maand geleden zelfs een fax gestuurd met mijn bankafschriften om aan te tonen dat het ‘gegarandeerde geld’ nooit aangekomen was. Nooit meer iets van gehoord.

    Het storten begint bij de BGL.

  3. Pingback: Verslaving stimuleren | Niets is geheel waar, en zelfs dat niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s