Visiestad Vlissingen

Vlissingen door Pierre Pieterse – Vlissingen kun je met recht een visiestad noemen. Afgelopen donderdag werd met veel aplomb de boulevard visie gepresenteerd. De nieuwste boulevard visie want dit is niet de eerste. Ook niet de tweede of derde, maar de zoveelste visie.

Dit keer ligt de nadruk op het hoogteverschil dat de boulevard (lees: dijk) van nature heeft met het achterland, en dat leidt tot de ontdekking van de trap. Weelderige trappartijen moeten de skyline ontsluiten. Dat die skyline bestaat uit een aaneengesloten reeks van weinig samenhangende gebouwen (in hoogte, reliëf, of in stijl) als gevolg van weinig samenhangend beleid door de jaren heen, is opeens een pre. Net zoals de oude spuikom die al jaren wacht op een zinnige invulling nu opeens het ideale terrein is voor een ‘thematisch leisure park’: de duinen in de stad. Met uitzicht op de echte duinen die honderd meter verder liggen. Het doet wat denken aan wat zusterstad Middelburg deze zomer bedacht: de markt volstorten met zand voor een beachvolleybal toernooi!

Overigens is er geen geld om de beoogde visie te materialiseren. Een likje verf hier en daar en wat noodzakelijk onderhoud aan de straten die aansluiten op de bestaande toegangspoorten naar de zee, is het maximaal haalbare. Niks nieuws onder de Vlissingse zon, want dat geldt voor alle visies die het gemeentebestuur de afgelopen jaren heeft ontwikkeld: de eerder genoemde boulevard visies, de visie op het Scheldekwartier (drie jaar geleden berichtte ik al kort over dit stadsdrama dat nog steeds niet ten einde is), visie op de binnenhaven, de buitenhaven, op de binnenstad, op het historisch karakter, of op het Bellamy park. Allemaal visies die keer op keer duidelijk maken dat papier heel geduldig is, en de praktijk navenant weerbarstig.

Het enige dat nog ontbreekt is een overkoepelende visie op al die andere geproduceerde visies die leidt tot een integrale visie die al die eerdere visies in het juiste perspectief zet. Als werkdocument voor een nieuwe visie…

7 reacties

Opgeslagen onder HollandseLucht, Maatschappij, Politiek

7 Reacties op “Visiestad Vlissingen

 1. In Spijkenisse hadden we een wethouder die de oppositie (=iedereen die een andere mening had dan hijzelf) voorhield dat hij en niemand anders visie had.

  Waar een teveel aan visie toe kan leiden, kun je nu in het vernieuwde, te dure en doorgaans lege winkelcentrum van Spijkenisse zien.

  • Hier loopt het langs iets subtielere lijnen, waarbij vooral het eigenstandig optreden van het ambtenarenapparaat bijzonder gevaarlijk is, net zo gevaarlijk als raadsleden die in hun onmetelijke wijsheid onwetendheid verslijten voor superieure expertise

 2. Vermakelijk stukje, waar nog aan ontbreekt dat Vlissings jongste duurbetaalde visie de Boulevardbebouwing als barriere ziet tussen zee en stad (scherp waargenomen), en die nu wil slechten door daar nog meer hoog- en breedbouw toe te staan. Daar zal Vlissings – mede dankzij destijds juichend omarmde BAM Fonteyne visie – leeggelopen winkelcentrum vast weer heel sjiek van opknappen.

  • Ik heb het idee dat ‘we’ (als Vlissingers) heel erg goed moeten gaan opletten nu, het lijkt erop dat de stad in een, vooral financieel eindspel komt waarbij het zittende bestuurders en/of aanstaande bestuurders even niet veel kan schelen wie ze meenemen in hun tijdelijke vlucht naar voren of donderende val naar beneden

 3. Bertus Kooiman

  Vanochtend lag de Volkskrant op de deurmat. Direct viel mijn oog op de kop :
  IK HOU VAN ITALIË, MAAR SCHAAM MIJ VOOR DE POLITICI.
  Dat heb ik nu ook wat Vlissingen betreft. Ik hou van die stad, maar schaam mij voor de politici. Het is inmiddels zo’n treurige vertoning aan het worden,
  die nog het meest op een klucht gaat lijken. (als men er de ‘vrolijke’ kant er van wil inzien) Maar wat een treurnis voor alle mensen die als ondernemer hun brood moeten verdienen is deze stad. De politici en bestuurders zouden zich moeten schamen voor deze wanvertoning. Maar men blijft schaamteloos zitten waar men zit en schijnt zich weinig of niets aan te trekken van andermans ellende. Maar hoogmoed komt voor de val. En de val is voor veel bestuurders nabij. Het is zo 4 maart 2014, dan kan de bevolking afrekenen met het wanbeleid

 4. appie b. broek

  Ja, Vlissingen, daar kwamen we nog wel eens omdat mijn schoonouders op camping De Nollen, met caravan, stonden. Laatste bezoek, een jaar of 8 geleden en uitstekend gegeten in de stationsresttauratie. Maar ook toen was wel duidelijk wat er aan schortte, de typische kwalen van een stad met een ‘rood’ bestuur. Langs elkaar heen werkende instanties, veel praatjes en weinig of geen wol! Of het nu een gemeente, een woningcooperatie of een ziekenkostenverzekeraar is, zodra er een ‘rode’ nomenclatura ontstaat, gaat de ‘fut’ eruit en dreigt ‘lager wal’.
  Maar ja, met Vlissingen zal het wel hetzelfde gaan als met Schiedam, zet je er een burgermester neer die niet van de PvdA is, dan krijgt men met dezelfde ‘krachten’ te maken als Wilma Verver in Schiedam en kan ik mij niet aan de indruk ontrekken dat Verver hier bijzonder weinig steun van haar partij, de VVD, heeft gehad. Dat zou n.l. een ‘zegen’ voor Vlissingen zijn, een ‘stevige’ VVD-burgemeester die de bezem haalt door het ambtenarenapparaat! Misschien dat met de komst van de Marinierskazerne dit idee wat naderbij kan komen. De claim van de PvdA op Vlissingen, als burgemeesterspost, is voorlopig nog hecht!

 5. appie b. broek

  ‘Vestia’ en ”Vlissingen’, wel eens over nagedacht welke les hier geleerd kan worden. Beiden PvdA -bolwerken, in Vlissingen is dat het ‘gemeentelijk-apparaat’ en bij Vestia zijn het de ‘PvdA-poppetjes’, die er omheen dansen.
  Niet alleen Eric Staal maar ook zijn voorganger Peter Noordanus en ‘toezichthouder’ Jan van der Molen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s