Hapklare veranderingsbrokken

dortu door Pierre Pieterse – De mare wil dat maar liefst 70 procent van de verandertrajecten mislukt. Waarom is dat? Literatuur genoeg om elke verandermanager van dienst te zijn. Marc Dortu laat in Je ziet het niet vanzelf! in kort bestek zien dat negen blinde vlekken het zicht op de essentie van elke verandering, interactie, ernstig vertroebelt.

Schrijf vooral geen dikke boeken, want er is geen manager die het leest, zo luidt een bekende managementwijsheid. Gewoon hapklare brokken serveren, niet meer maar vooral ook niet minder! En dat advies heeft Marc Dortu ter harte genomen. In Je ziet het niet vanzelf! legt hij in minder dan 150 bladzijden de negen blinde vlekken bij veranderingen bloot.

Baanbrekend? Nee. Opzienbarend? Niet bepaald. Nieuw? Ook al niet. Want dat je veranderingen niet kunt afdwingen, de eerste blinde vlek, zal iedereen beamen. Net zoals dat hoe meer je vindt in feitelijk goed luisteren maskeert (een mooie kwinkslag naar het poëtische ‘wie iets heeft gevonden heeft slecht gezocht’). En dat niets vanzelfsprekend is, dat dus bij elk verandertraject de meter weer gewoon op nul staat, zal ook niemand tegenspreken. Maar al deze en zes andere ‘brokken’ worden wel hapklaar opgediend, voorzien van het nodige garnituur in de vorm van voorbeelden en praktische tips om de blinde vlekken zichtbaar te maken, zodat je meteen aan de slag kunt.

‘De auteur schrijft het boek en de lezer maakt het af.’ Niet voor niets haalt Marc Dortu deze woorden van Cees Nooteboom aan. Want het is niet dat lezing van dit boek elk veranderingstraject gegarandeerd tot een succes maakt, wel dat niet langer voor de hand liggende obstakels dat traject nodeloos ophouden of een verkeerde richting opsturen. ‘Je gaat het pas zien als je het doorhebt’ eigenlijk. Niet voor niets is de titel die Marc Dortu heeft gekozen een knipoog naar het boek waarin Pieter Winsemius de geheimen van Johan Cruijff blootlegt.

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Management, Organisatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s