Bestuurlijke incest

IMGP0370 door Pierre Pieterse – Het huidige Vlissingse muZEEum (een amalgaam van voorheen stedelijk museum, archief en heel veel politiek gekonkel) is de uitkomst van jarenlange bestuurlijke incest. Met als resultaat onverholen nepotisme en schrijnende bestuurlijke onkunde. Over de ruggen van argeloos betalende burgers (subsidie!) of van goedwillende mensen die belangeloos schenken. Gelukkig is er soms de gelegenheid voor de krant om de dienstdoende directeur leeg te laten lopen om zichzelf zo ‘op te knopen’. Casus: Cees van der Burght. Leest u even mee?

Ergens vorige eeuw heeft Cees van der Burght een deel van zijn ‘oorlogscollectie’ (de prachtige maquettes en bijbehorende schilderijen, zijn technische tekeningen en schetsen, het zogenaamde ‘platte werk’ wordt ‘as we speak’ eindelijk online beschikbaar gemaakt, de afspraak was 1996 maar een kniesoor die daar op let) aan het muZEEum (toen nog Stedelijk Museum) geschonken. Met de uitdrukkelijk voorwaarden dat het deugdelijk zou worden tentoongesteld.

Maar wat is deugdelijk? Ergens op de zolder van het archief (dat niet openbaar toegankelijk is)? Of op zolder van het muZEEum (het ‘open depot’) dat alleen toegankelijk is voor de kwiek ter been zijnde mens? En in de volksmond ook nog eens niet voor niets ‘rommelzolder’ heet.

Directeur Annelies Visser weet het in elk geval zeker. ‘Bij mijn weten hebben we zijn werk op de juiste manier tentoongesteld. In de vaste presentatie en al jaren.’ Aldus Visser in de PZC van afgelopen woensdag. En zo voegt ze er nog even fijntjes aan toe: ‘Vanwege zeventig jaar bevrijding van Walcheren hebben we extra werk van Cees tentoongesteld in het open depot. Bij wijze van uitzondering hangt er zelfs nog een tekstbordje bij. Hoe ver moet je dan gaan?’

Tsja, hoe ver moet je dan gaan. Nou, naar het muZEEum! Voor de foto’s. Loopt u even mee naar boven, naar de rommelzolder? Let even niet op de gammele trap. Ziet u de originele bodemplaat van de LCA? Ja, die dus hoort bij de maquette. De LCA kunt u bij laag water nog zien liggen, vlakbij de molen. En wist u dat de bestuurder van die LCA is gemaakt van origineel hout van een LCA die voor het strand van Uncle Beach is uitgeschakeld? In zijn hiel zit nog het gat van de paalworm, dat heeft Cees bewust zo gelaten. U ziet ‘ m niet? Nou, als u even goed door de knieën gaat en uzelf wat opvouwt, dan kunt u ‘m zien en meteen het informatiebord lezen.

bodemplaat

Rommel? Wat zegt u nu! O, u bedoelt Erwin Rommel. Ja hoor, daar hebben we ook een schaalmodel van, 1:3,5 zelfs! U ziet ‘m niet? Daar, onder de maquette van de Westbeer en de beroemde Naereboutbunker. En de beroemde Flak Vierling. Helaas hadden we geen tijd om Rommel van wat informatie te zien. Ook niet nodig toch? Iedereen weet toch dat Rommel in Vlissingen vaste gast was. En zijn asperges staan vast op het menu, hahaha. Wat zegt u? U ziet ‘m bijna niet door de reflectie van de glazen wand? Maar dan heeft U ‘m nu toch gevonden!

erwin

 

(Voor geannoteerde impressies en schetsen van het werk van Cees van der Burght bezoekt u de website flessinghe.nl)

2 reacties

Opgeslagen onder Maatschappij, Management

2 Reacties op “Bestuurlijke incest

  1. Pingback: Bestuurlijke onkunde | HollandsGlorie. Over de staat der Nederlanden

  2. Pingback: Bestuurlijk mandaat | HollandsGlorie. Over de staat der Nederlanden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s