Hallucinerende ervaringen

IMGP0370door Pierre Pieterse – Vrijdag 16 oktober was het dan eindelijk zover. Cees van der Burght had zijn o zo gewenste tentoonstelling. Helaas kon hij er zelf niet bij zijn omdat zijn reis naar het ‘multiversum’ een paar maanden geleden was begonnen. Had het MuZEEum zich aan zijn afspraken gehouden, dan had de kunstenaar het vele publiek zelf kunnen rondleiden.

Maar goed, de tentoonstelling is er, en bovendien best goed gedaan. Al zou de kunstenaar er zelf geen fiat voor hebben gegeven, omdat zijn geliefde ‘ensembles’ ontbraken. Tot zover het goede nieuws. Het hallucinerende nieuws bestond eruit dat iedereen die Cees van der Burght jarenlang had tegengewerkt uitvoerig werd bedankt. Niet alleen door curator Pol Verbeeck maar ook door Cees jr. Verbeeck bestond het zelfs om wethouder Vader uitvoerig te bedanken. Prima hoor maar zijn bemoeienis is heel gering geweest. Saillant detail: de huidige wethouder Cultuur nam niet eens de moeite om even te komen. Verder kreeg het MuZEEum een veer in de bips (de club dus die het presteerde zijn werk bij het oud vuil te zetten en later op een of andere zolder), het Archief een stevige knuffel (‘omdat het zo innig was met het MuZEEum’) omdat het zijn werk heeft gedaan zij het niet naar behoren. En al die anderen die dit moois mogelijk hadden gemaakt.

Mijn ‘partner in crime’ E. en ik liepen alvast voorzichtig naar voren om het slotakkoord in alle bescheidenheid in ontvangst te nemen. Tenslotte waren we volgens Debbie (de vrouw van) ‘eregasten’, degenen die de bureaucratische en soms zelfs ronduit vijandige muren met een sloopkogel hadden geslecht om Cees te geven wat hij verdient: een tentoonstelling! Maar vooral eerherstel. Want zijn waarde voor Vlissingen (in termen van zijn nalatenschap) is niet in geld uit te drukken.

Maar wat volgde was een toneelstukje waarin iedereen elkaar en zichzelf hartelijk feliciteerde met dit toch onwaarschijnlijke resultaat om elkaar en zichzelf vervolgens al borrelend flink te bevlekken. Zo erg dat de ‘mensen die Cees op het juiste moment onder de arm hadden genomen’ (volgens Cees jr.) een telefoontje uit het ‘multiversum’ kregen. Van Cees sr! Dat ie er postuum spijt van had dat ie zijn collectie niet met de botte bijl in flinters had geslagen. Wat aanvankelijk zijn bedoeling was. ‘Wij niet’ brachten we nog uit, maar toen was de verbinding al weer verbroken. En verlieten we in gepaste stilte de gezelligheid die ‘ons soort mensen’ toch altijd zo met elkaar verbindt.

5 reacties

Opgeslagen onder HollandseLucht, Maatschappij

5 Reacties op “Hallucinerende ervaringen

  1. ruben oreel

    foto is zonder toestemming fotograaf gepubliceerd!

  2. Als je het verhaal lees, denk je dat het niet erger kan. En dan lees je de eerste reactie, en dat weet je dat het TOCH erger kan.

    En ja, ik weet dat hij formeel gelijk heeft, maar om dat dan zo te doen… triest.

    Vooral omdat fotograven er een gewoonte van maken om mensen geheel ongevraagd te fotograferen, die foto ongevraagd publiceren en als het onderwerp de foto dan gebruikt, enorm van de hoge toren te blazen.

    Laat ik jou en E. dan maar een complimentje geven dat jullie ondanks alle tegenwerking, desinteresse en incompetentie aan de kant van de gemeente en MuZEEum, deze spullen hebben te weten te behouden voor het nageslacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s