Met de handen in de modder

maanvisdoor Pierre Pieterse – Iedereen is druk tegenwoordig. Met van alles en nog wat maar steeds vaker met druk maken over druk hebben. Het toegenomen percentage dat zich wel regelmatig verveelt op het werk (de zogenaamde ‘bore out’) is in dit verband een veeg teken aan de wand. Druk zijn is natuurlijk heel vaak een pose, een vast onderdeel van het dagelijkse kantoorritueel. Antwoord voor de grap eens ‘nou nee hoor’ als iemand je vraagt ‘druk zeker?’ De ongelovige blik die je dan krijgt toegeworpen! Maar toegegeven, soms hebben we het echt druk. Met van alles en nog wat zodat de zoektocht naar die precaire balans absoluut vereist is.
Je kunt dan aan yoga gaan doen, je lichaam afpeigeren met body balance (of, voor de echte druktemaker, body combat), wat socialer, samen gaan line dansen, bergen beklimmen, een sabbatical nemen, aquarelleren in Zuid Frankrijk, maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Zoals een aquarium! Beentjes op tafel, een goede fles rood binnen handbereik (de hipster onder de rode wijnen is tegenwoordig de Barolo, het Italiaanse antwoord op de Franse yup de Fleury)), en laat je heel mindful tot rust komen door het borrelen van de waterpomp, en aanschouw de parallelle organisatie die voor je ogen tot leven komt.

Op de werkvloer de meervalletjes die noest arbeidend de rotzooi van boven opruimen. Daarboven scholen de tetra’s en ‘platjes’ gescheiden samen, het kantoorvolk dat schier eindeloos van links naar rechts en van rechts naar links beweegt, zonder dat je ook maar een idee krijgt wat ze nou aan het doen zijn. Maar de show wordt gestolen door de maanvis, de leider/leiding (m/v) die majestueus hoog langs het venster schrijdt. Een soort waterhoofd eigenlijk dat ook nog eens gestaag groeit. Daar tussendoor de ‘black molly’s’ die in gerede aantallen maar nooit in vast verband heel druk doen. Flexwerkers? ZZP’ers? Daar ben ik nog niet uit. En soms kun je jezelf even een McKinsey klasbak wanen, een heuse top dog. Als de bak weer eens toekomstbestendig gemaakt moet worden. Beetje snoeien hier, beetje uitdunnen daar, wat saneren onder de populatie zodat de maanvis de ruimte krijgt om te groeien, kortom, reorganiseren.

Je kunt natuurlijk ook gaan tuinieren. Of koken. Wandelen. Of iets doen met paarden. Allemaal heel serieus dus, want heel wat grote organisaties sturen hun personeel ‘out of the box’ om zo ontspanning op zinvolle wijze aan elkaar te koppelen. Want maneges zijn broedplaatsen van nieuwe leiders, wandelen staat gelijk aan serendipiteit, koken is teamwork met beleid, en tuinieren maakt de werkman/vrouw in je los.

Maar persoonlijk kies ik toch liever voor het observeren, om te zien hoe ‘anderen’ zich enorm druk maken zonder dat het tot noemenswaardige vooruitgang of zelfs maar bestendiging leidt. En als je er even niet uitkomt, is er, jawel, de aquarium management app die je moeiteloos wegwijs maakt in het noodzakelijk onderhoudsproces. Zodat je je weer even een echte hands-on manager voelt. Met de handen in de modder, en daarna de voeten op het bureau!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Maatschappij, Management

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s