Van datastorm tot datarevolutie

door Pierre Pieterse – Afgelopen zondag (21 januari) mocht Viktor Mayer-Schonberger acte de présence geven in Buitenhof. Om Nederland te waarschuwen voor wat er onvermijdelijk aankomt: een heuse datarevolutie!

Al rap werd duidelijk dat presentatrice Marcia Luyten weinig op had met het werk van Mayer, de vragen verraden dat ze niet verder was gekomen dan hoofdstuk 1 van De Data-economie. (In tegenstelling tot het activistische en veel minder relevante pamflet Donuteconomie van Kate Raworth die vorig jaar aan tafel mocht plaatsnemen. Raworth werd onthaald als een nieuwe ziener, een goeroe met een boodschap, ‘het hele systeem moet op de schop’ willen we overleven.)

De Data-economie moet je eigenlijk tegelijk lezen met The Four (in het Nederlands vertaald onder de titel De vier) van Scott Galloway. In dat boek legt de auteur het dna (winner takes all) bloot van de datamonopolisten Google, Facebook, Apple en Amazon. En dan worden de waarschuwingen van Viktor Mayer opeens zonneklaar: breek het monopolie van bedrijven die dat nastreven, en pas op voor bijzonder ontwrichtende manipulaties van bedrijven die de data in handen hebben.

Of dat gaat lukken is maar de vraag overigens, want volgens Mayer-Schonberger zijn politici op dit moment bezig de problemen van de vorige eeuw aan het oplossen, en niet die van nu. Waarbij het nog maar de vraag is of de huidige generatie bestuurders sowieso bij machte zijn om de problemen van de 21ste eeuw op te lossen. Mayer-Schonberger denkt van niet, ‘ze zijn gewoon te oud, ze snappen het niet’.

(Dat onder andere politici niet echt begrijpen wat aanstaande is, blijkt uit het verslag van de boekpresentatie in de Rode Hoed, afgelopen maandag. Schrijver Maxim Februari denkt echt dat filosofische vragen de datastorm zal doen luwen. En de Amsterdamse CTO Ger Baron denkt hetzelfde, maar dan op basis van achterhaalde privacy kwesties. Een en ander leidde in elk geval tot vuurwerk waarbij het betoog van Viktor Mayer-Schonberger toch het meest plausibel klonk.)

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder HollandseLucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s