China is a-coming

door Pierre Pieterse – Zojuist (we spreken woensfag 20 februari 2019) konden we op radio 1 horen dat Kees Verhoeven van D66 ook een boekje over AI en algoritmisering heeft gelezen. En natuurlijk was ie meteen bezorgd (dat zijn politici tegenwoordig altijd, als ze al niet geschokt of verbijsterd zijn).Afijn, verder de gebruikelijke riedel, over economie en privacy, met een vleugje bias hier en bias daar er doorheen geroerd.

Leuk allemaal, maar beter kun je AI Superpowers van Kaifu Lee lezen. Volgens Lee ontwikkelt Lee China ontwikkelt zich in hoog tempo tot een wereldspeler op het gebied van artificiële intelligentie. Het land beschikt zowel over een leger aan competente AI-wetenschappers, massa’s hongerige ondernemers, oceanen aan data, en een stimulerende overheid. Al deze bouwstenen zijn essentieel voor het bouwen van neurale netwerken, de vorm van kunstmatige intelligentie die het AI-veld in een stroomversnelling heeft gebracht.

Het land profiteert daarnaast van een ondernemingsklimaat waarin het kopiëren van elkaars producten gewoon kan. Chinese bedrijven zijn daarom gedwongen om te blijven innoveren. En waar Amerikaanse internetondernemers zich doorgaans op één product richten, hebben Chinese dotcoms zich ontwikkeld tot een digitaal Zwitsers zakmes dat in alle aspecten van iemands online en offline leven doordringt (denk maar even aan het systeem van sociaal krediet). Tot slot wordt de Chinese AI-wereld gesteund door een overheid die miljarden investeert. En dat met de blikt op de lange termijn Al deze factoren leiden er waarschijnlijk toe China tussen nu en vijf jaar de Verenigde Staten zal evenaren of zelfs voorbijstreven.

Dat u het weet!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s