Dominique Haijtema’s zelfhulp

door Pierre Pieterse – Met Nooit meer een zelfhulpboek heeft Dominique Haijtema niet alleen een erg openhartig maar bovenal een tamelijk paradoxaal werkje afgeleverd. In de eerste plaats omdat dit boek zich laat lezen als een zelfhulpboek voor de auteur. Daarnaast omdat er nogal wat zelfhulpgoeroes worden opgevoerd.

Na hoge pieken in haar professionele carrière (veelgevraagd journalist, leiderschapsexpert en hoofdredacteur) wordt ze geveld door lichamelijke ongemakken (hersenbloeding, epilepsie) en stort haar wereld in. Met het openhartig beschrijven van de diepe dalen die volgen, lijkt het alsof ze haar leven zoals het nu eenmaal is voor zichzelf wil accepteren. In de tweede plaats paradoxaal omdat het boek wemelt van de tegeltjeswijsheden. Van filosofen, goeroes en andere grootheden die doorgaans het etiket ‘zelfhulp’ hebben opgespeld gekregen. Zeg maar van het type Covey en erger.

Niettemin een aardig boekje voor iedereen die wil weten hoe het voelt als de telefoon van de ene op de andere dag niet meer gaat, en hoe daar mee om zou kunnen gaan. Goed geschreven bovendien, en met zo af en toe merkwaardige situaties. Zo is er de scene waarin haar vriend ’s haar bij het aankleden even terloops meldt dat ze niet alles van haar schoonheid moet hebben (de insider weet dat zij door vriend en vijand als zeer mooi werd gepercipieerd), in reactie daarop trekt ze haar trui weer uit en vraag wat hij bedoelt. Kijk, daar kan ik nou uren op kauwen. Wat wil ze hiermee nou zeggen? Wat bedoelt ze?

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s