Brave New World

door Pierre Pieterse – Al eerder werden we gewaarschuwd voor de enorme macht die bedrijven als Google en Facebook aan het verwerven zijn en inmiddels aan het uitrollen. Door Shoshana Zuboff in The Age of Surveillance Capitalism. De Amerikaanse futuroloog Amy Webb (lees hier een interview met haar over The Signals are Talking) gaat in The Big Nine een stap verder. Een Brave New World is in aantocht.

Zij stelt dat de toekomst van kunstmatige intelligentie (artificial intelligence) wordt bepaald door maar negen bedrijven: de G-MAFIA in de Verenigde Staten (Google, Microsoft, Amazon, Facebook, IBM en Apple), en BAT (Baidu, Alibaba en Tencent) in China. Dat handjevol spelers heeft, als er niet snel iets verandert, de potentie om de mensheid in een catastrofe te storten. De ongebreidelde verzameling van data en gebruik en verspreiding in combinatie met een onmachtige overheid zorgt ervoor dat het publieke belang wordt gemangeld.

Daarnaast is er een proces gaande van digitale verzuiling. Denk aan allerlei digitale oplossingen van Google of Apple die uiteraard niet compatibel zijn. Je wordt dus gedwongen jezelf op te sluiten in een bepaalde zuil. Mooiste maar ook beklemmendste voorbeeld: Amazon heeft een exclusief samenwerkingsverband met bouwgigant Lenar afgesloten waardoor straks vermoedelijk volledig geïntegreerde Amazon-huizen of zelfs hele woonwijken zullen verrijzen, aangestuurd door de Amazon-zuil.

Wat schreef Aldous Huxley ook alweer? O ja, Brave New World!

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Boeken, Maatschappij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s